Net dat laatste stukje lopen naar het werk, naar huis of naar de supermarkt, en je zult zien: na één druppel komt de regen plotseling met bakken uit de hemel vallen.

En je hebt natuurlijk geen paraplu of regenkleding bij je.

Wat is jouw tactiek om dan toch enigszins droog te blijven? Wandel je in hetzelfde tempo eigenwijs verder of zet je een sprintje in naar de droge eindbestemming?

Voor dat sprintje valt veel te zeggen: ofwel je wordt minder nat, ofwel je wordt net zo nat, maar je hoeft minder lang door de regen te lopen.

Aan de andere kant: word je bij een hogere snelheid niet juist van voren natter, omdat je meer regendruppels ‘tegen het lijf loopt’?

Interessant wiskundig vraagstuk

De vraag lijkt banaal, maar er gaat een interessant wiskundig vraagstuk achter schuil. In de jaren zeventig druppelden er een aantal wetenschappelijke artikelen over binnen. Daarin luidde de conclusie dat sneller lopen wel helpt, maar niet heel erg, schreef Ad Lagendijk in de Volkskrant.

De recentere bijdrage in dit miezerende wetenschappelijke debat komt van Franco Bocci van de Universiteit van Brescia, die er een wetenschappelijk artikel over publiceerde in de European Journal of Physics. Bocci kwam tot een andere  conclusie: zo hard mogelijk rennen is het beste. Meestal, althans.

Want het beantwoorden van het vraagstuk is moeilijk. Dat komt door de grillige vorm van het menselijk lichaam, legde Bocci aan de BBC uit. Als mensen de afmetingen hadden van bijvoorbeeld een baksteen, was het makkelijker. Daar komt bij dat de ene regendruppel de andere niet is.

Bij het bestuderen van het probleem concludeerde Bocci dat hoogte en breedte van de paraplu-loze persoon, de windrichting en de grootte van de regendruppels allemaal van invloed waren.

Hele dunne mensen hoeven langzamer te rennen

Bocci's algemeen advies is dus: in de meeste gevallen is het beter om zo hard mogelijk te rennen, in plaats van rustig door te blijven lopen. "Als je erg dun bent, is het waarschijnlijker dat er een optimale snelheid bestaat", tekent Bocci aan.

Met andere woorden, dan zou je ook minder hard kunnen rennen. "Afgezien daarvan is het beter om hard te rennen."

Dit geldt voor alle windrichtingen, behalve wind mee. Als je de wind in de rug hebt, is het in theorie beter om je snelheid exact aan te passen aan de windsnelheid, zegt de natuurkundige.

Gelukkig is een windmeter veel handzamer dan een paraplu, toch?

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.

LEES OOK: Voor bruine eieren betaal je meer dan voor witte eieren, maar waarom?